Programe



Odorheiu Secuiesc

Istoria orasului Odorheiu Secuiesc este incadrata intre Csicser, Budvar, Szekely-tamadt var es Szent Miklos hegy. Cea mai veche legenda este despre Budvar, dupa care Buda, fratele regelui Attila regele hunilor, a construit cetatea, care in 1241 a fost demolata de catre tatari. Langa Budvar se afla Csicser, pe al carui varf se afla ruinele unui post de garda. Ruinele cetatii Szekely-tamad, pe vremuri a fost manastire, se afla in centrul orasului. In 1562 secuii s-au revoltat, dar revolta a fost innabusita. De aici vin enumele de Szekely-tamad. Printre obiectivele turistice putem aminti: manastirea Isus, cele doua turnuri a bisericii Sf. Fancisc, ruinele bisericii catolice si Gimnaziul Tamasi Aron, privit ca podoaba orasului.

Lacul Rosu

Cu un istoric legendar, leganat de poalele Carpatilor Orientali, imaginile Lacului Rosu, a paraului Bicaz care strabate Hasmasul Mare si a stancilor abrupte, raman intiparite in memoria vizitatorilor pentru totdeauna.

Lacul Sfanta Ana

"Ca si apa intr-un lighean mare, se odihneste lacul Sfanta Ana, in craterul muntelui care tinde spre ceruri. Imprejurul muntilor incununati de brazi. Sa colindati tot pamantul si zona mai frumoasa nu gasiti." (Benedek Elek). Este singurul lac de origine vulcanica din sud-estul Europei care a ramas intact, fiind rezultatul activitatii vulcanice a Carpatilor. Lumea vietuitoarelor este saraca, care da dovada despre cantitatea scazuta de saruri minerale a apei. Se afla la o altitudine de 950 m. Stratul gros de namol de pe fundul lacului da semne de incarcare.
In craterul geaman, Mohosul, care pe vremuri era un lac de 4 ori mai mare decat Lacul Sfanta Ana, pe parcursul mileniilor a secat treptat, dupa care s-a transformat in mocirla, azi fiind cunoscut ca Turbaria Mohos.

Sumuleu

Construita in stil baroc, biserica de la Sumuleu-Ciuc, loc stravechi de pelerinaj, cu maretia, frumusetea si puterea facatoare de minuni, atrage natiuni si generatii de oameni. Pelerinajul cu ocazia de Rusalii dateaza inca din 1567,cand credinciosii din zona gheorgheniului si ciucului au reusit sa respinga .Statuia renascentista reprezentand Femeia imbracata in Soare, sta in centrul atentiei pelerinilor.

Sovata

Documente istorice atesta faptul ca, inca de pe vremea romanilor se exploata sarea si cunosteau efectele benefice a lacurilor sarate. La Sovata, in locul vechilor saline, sau dupa dizolvarea sarii de catre apele curgatoare, pesteriles-au surpat, transformandu-se in lacuri sarate. Ochiurile de apa sclipitoare dau zonei o imagine specifica. Cel mai cunoscut lac al statiunii este Lacul Ursu, care si-a primit numele acesta fiindca suprafata apei seamana cu pielea intinsa a unui urs. Lacul helioterm, cu o concentratie de sare foarte ridicata, ajuta la vindecarea bolilor ginecologice si reumatice.

Muntii Fagaras

Cuvintele poetului fagarasean Babits Mihaly descriu frumusetea Carpatilor Meridionali:
"Muntii ca norii,
norii ca muntii,
unde ceata prinde trup,
iar piatra pluteste,
si abia descriptibil,
si aproape inimaginabil,
o palida raza de soare,
sclipeste pa varf."
"Alpii Transilvaniei" sunt centrul preferat a turistilor iubitori de mare altitudine. Peretii abrupti si stancosi a muntilor ofera mai multe trasee alpinistilor. Turistii au nevoie de echipament adecvat conditiilor de mare altitudine. Lacurile sclipitoare, care se ascund dupa scarile de ghetari, sunt petele de culori deosebite a muntelui.


             Created by DirectWeb in 2005 (c).